Een kleine categorie van voertuigen met een laadvermogen van 500 kg of minder én toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg gaat onder de vergunningplicht vallen.
Mobiliteitspakket
In 2020 heeft het Europese parlement het mobiliteitspakket aangenomen. Dit pakket bestaat uit twee Europese verordeningen en één richtlijn. Het pakket bevat nieuwe regels voor de toegang tot het beroep voor internationaal goederenvervoer over de weg en tot de markt, de rij- en rusttijden, de tachografen en de handhaving en detachering van bestuurders in de wegvervoersector. De wijzigingen uit het mobiliteitspakket worden binnen de Nederlandse wet- en regelgeving geïmplementeerd. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben de wetswijziging al goedgekeurd. Zodra deze wetswijziging van kracht is, wordt de NIWO-beleidsregel vergunningverlening aangepast. Dat zal in de loop van 2023 gebeuren.
Voor de NIWO en de bedrijven met een Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg is met name verordening 2020/1055 van belang. Deze verordening wijzigt de verordeningen 1071/2009 (toegang tot het beroep van wegvervoerondernemer) en 1072/2009 (toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg).
De belangrijkste wijzigingen voor de vergunningverlening voor het beroepsgoederenvervoer:
- Het verlagen van de ondergrens van 3,5 ton naar 2,5 ton voor voertuigen. Hierdoor gaan de eisen van vergunningverlening ook gelden voor deze categorie. Deze wijziging heeft beperkte gevolgen voor NIWO-vergunninghouders. In Nederland bestaat al een vergunningplicht vanaf 500 kg laadvermogen.
Een kleine categorie van voertuigen met laadvermogen van 500 kg of minder én toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg gaat nu onder de vergunnngplicht vallen. - Het verduidelijken wanneer sprake is van een werkelijke en duurzame vestiging om het verschijnsel van de zogenoemde ‘brievenbusondernemingen’ te bestrijden, en een eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld te garanderen. Voor de NIWO-vergunninghouders verandert er relatief weinig omdat de meeste elementen al zijn opgenomen in de beleidsregel van de NIWO.
- Het verbeteren van de (bestuurlijke) samenwerking tussen de lidstaten, door het uitwisselen van overtredingen via het ERRU-systeem en van informatie over de reële vestiging van ondernemingen via het Internal Market Information System (IMI-systeem).
Het mobiliteitspakket bevat ook andere wijzigingen, zoals de aanpassing van cabotageregels en de digitale tachograaf. Deze hebben geen invloed op de werkzaamheden van de NIWO.
Verordening 2020/1055 Wet- en regelgeving
Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft een nota tot wijziging van de Wet wegvervoer goederen naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wordt op 9 november 2022 behandeld.
Een kleine categorie van voertuigen met een laadvermogen van 500 kg of minder én toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg gaat onder de vergunningplicht vallen.
In 2020 heeft het Europese parlement het mobiliteitspakket aangenomen. De nieuwe regels moeten geïmplementeerd worden in de Nederlandse wet- en regelgeving. Het wetsvoorstel tot wijziging van de WWG ligt nu ter behandeling bij de Tweede Kamer.
Op 21 februari 2022 gaan er nieuwe regels uit het Europese mobiliteitspakket in. Er gaat een 'cooling-off' periode van 4 dagen gelden na 3 cabotageritten binnen 7 dagen. Ook nieuw is de 'return home vehicle', 1 x per 8 weken moet het voertuig terug naar huis.
Op 21 februari 2022 treedt de IMI-module 'Wegvervoer - Voorwaarden van vestiging' in werking. EU-lidstaten wisselen via IMI informatie uit en kunnen nu ook de controle op brievenbusondernemingen verbeteren. De NIWO is als bevoegde autoriteit aangesteld.