
Kostenontwikkeling wegvervoer (Panteia onderzoek)
- Kostenraming 2020 en realisatie 2021Kostenontwikkelingen rapport wegvervoer 2020/2021 is verschenen
Rijswijk - 20 oktober 2020
Het Panteia rapport “Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2020/2021” is beschikbaar. Niet de NIWO, maar TLN en evofenedex geven sinds 2019 opdracht voor dit onderzoek. Zowel TLN als evofenedex zitten in de sectorraad van NIWO. De rapporten blijven gratis beschikbaar voor alle NIWO-vergunninghouders.- Bent u lid van TLN dan kunt het zelf downloaden: https://www.tln.nl/thema-kostenontwikkelingen/
- Bent u geen lid van TLN maar wel een NIWO-vergunninghouder in het beroepsgoederenvervoer? Dan kunt u het rapport opvragen door een mail te sturen naar kostenontwikkelingen@tln.nl. Vermeld in deze mail bedrijfsnaam, adres, woonplaats en NIWO-vergunningnummer (codenummer).
Lees ook:TLN: Kostenontwikkelingen goederenvervoer beinvloed door coronacrisis
Of bekijk de presentatie (webinar):Webinar ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2020-2021’
**********************************************************************************
Kostenontwikkelingen rapport wegvervoer 2019/2020 is verschenen
Rijswijk - 14 oktober 2019
Het Panteia rapport kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2019/2020 is op 10 oktober verschenen. De opzet is geheel vernieuwd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten blijven ook gratis beschikbaar voor alle NIWO-vergunninghouders.
Bent u lid van TLN of evofenedex? Dan kunt u het rapport direct bij deze organisaties opvragen. Hiervoor moet u ingelogd zijn met uw leden-login. Indien u geen lid bent van (één van) beide organisaties, maar wel een NIWO-vergunninghouder in het beroepsgoederenvervoer bent, kunt u het rapport opvragen door een mail te sturen naar kostenontwikkelingen@tln.nl of de website van evofenedex te bezoeken. Vermeld in uw bericht aan TLN of evofenedex uw bedrijfsnaam, adres, woonplaats en uw NIWO-codenummer.
Lees ook:
TLN: Kosten wegvervoer stijgen in 2020 tussen 0,7 en 1,9 procent
evofenedex: Kosten wegvervoer stijgen licht
Panteia brengt nieuwe rapportage uit: "Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2019-2020"
*********************************************
Wijziging onderzoeken m.i.v. 2019
Rijswijk - september 2019
Het eerstvolgende rapport dat verschijnt zal de kostenrealisatie 2019 en -raming 2020 zijn. Dit rapport staat gepland voor begin oktober. Met ingang van 2019 is de overeenkomst met Panteia (voorheen NEA) gewijzigd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten worden vanaf dit jaar verspreid door TLN en evofenedex. Alle NIWO-vergunninghouders in het beroepsgoederenvervoer over de weg kunnen het rapport gratis opvragen bij deze organisaties.
***************************
ARCHIEF
***************************
De nieuwe kostenraming voor het jaar 2019 is verschenen.
Rijswijk - 17 oktober 2018
De verwachte kostenstijging in 2019 t.o.v. 2018 voor het binnenlands vervoer varieert tussen de 4,3% en 5,2%. Voor het ongespecialiseerd grensoverschrijdend vervoer wordt een kostenstijging van tussen de 3,6% en 4,5% geraamd. Van grote invloed op de totale kostenstijging zijn de loonkosten die komend jaar met 6,7% toenemen. Naast deze kostenraming, is ook de kostenmutatie voor 2018 ten opzichte van 2017 berekend.
Tabel en grafiek kostenraming 2019 en realisatie 2018
Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door Panteia/NEA in opdracht van de sectorraad van de NIWO. Bij de berekening van kostenstijging is rekening gehouden met alle relevante kostenposten, zoals loonkosten, brandstofkosten, rentekosten, verzekeringskosten en belastingen. Niet meegenomen zijn de tariefsverhogingen van tol en kilometerheffing in de verschillende landen. Aan de hand van de kostenaandelen die deze kostenposten hebben in de verschillende deelmarkten wordt de totale kostenstijging per deelmarkt berekend. Voor het binnenlands vrachtautovervoer zijn acht deelsectoren onderzocht: wagenladingvervoer, algemeen distributie, fijnmazige distributie, koel/vries-, tank/bulk-, zeecontainer-, kieper- en afvalvervoer. Voor het grensoverschrijdend vrachtautovervoer zijn drie deelsectoren onderzocht: ongespecialiseerd, koel/vries- en tank/bulk-vervoer en per deelsector worden zeven landenrelatie en verschillende kernafstanden onderscheiden.
Loonkosten: + 6,7%
Van alle kostenposten wegen de loonkosten het zwaarst in de totale kostprijs van het vervoer. In een aantal deelmarkten bestaat de kostprijs voor meer dan de helft uit loonkosten. Het gaat in hoofdzaak om loonkosten van rijdend personeel, daarnaast betreft het de loonkosten van werkplaatspersoneel en overig personeel. Voor de geraamde loonkostenontwikkeling voor 2019 is uitgegaan van de cao, die nog loopt tot 13-12-2019. In oktober 2018 is overeengekomen dat de waarde van vakantiedagen vermeerderd moet worden met een structurele vergoeding van toeslagen en overuren. Dit gaat in per 1-1-2019, daarnaast is een eenmalige uitkering van € 750,- bruto overeengekomen, als afkoop van rechten opgebouwd over de jaren 2014-2018.
Brandstofkosten: + 1,3%
Na de loonkosten hebben de brandstofkosten een groot aandeel in de totale kostprijs. Omdat de brandstofprijs moeilijk te voorspellen is, wordt de stijging /daling van de totale kostprijs op twee manieren weergegeven. Een met de brandstofprijsontwikkeling en waarbij de brandstofprijsontwikkeling op 0% is gesteld. Veel transportbedrijven hebben namelijk in het contract met de opdrachtgever een brandstofclausule opgenomen, waarbij er ten aanzien van de brandstofkosten aanvullende afspraken zijn gemaakt.
Rente voertuig: + 19,5%
Rentekosten maken onderdeel uit van de kostprijs van het voertuig, doordat er vermogen is geïnvesteerd in de voertuigen. In de totale kostprijs dragen de rentekosten ongeveer 1% bij, afhankelijk van de deelmarkt.
Afschrijving voertuig: + 2,4%
Het aandeel van de afschrijvingskosten varieert tussen 4% bij de ene deelmarkt tot 14% bij de andere deelmarkt. De prijsontwikkeling van vervoermaterieel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals productiekosten, de markt en nieuwe wettelijke eisen. Voor deze kostenpost is de verwachte stijging van het algemeen prijsniveau met 2,4% (=inflatie) als uitgangspunt genomen.
Verzekering voertuig: + 8,4% en + 8,7%
Het aandeel van de verzekeringskosten varieert tussen 2% en 4%, afhankelijk van de deelmarkt. Volgens een representatief aantal verzekeringsmaatschappijen stijgt het premiepeil van WA-verzekeringen in 2019 met 10,0% ten opzichte van 2018. Daarnaast stijgt de cascopremie met gemiddeld 7,3%. De kostenpost voertuigverzekeringen neemt zodoende in het binnenlands vervoer met 8,7% en in het grensoverschrijdend vervoer met 4,0% toe.
Binnenlands vervoer: inclusief congestiekosten
In 2018 is de filedruk in Nederland toegenomen, zodat er sprake is van extra kostenstijging bij de fijnmazige distributie van 0,12% als gevolg van congestie en afnemende bereikbaarheid. Bij de andere binnenlandse deelmarkten is dit 0,02% tot 0,05%. Deze extra kosten zijn wel meegenomen in de kostenontwikkeling
Grensoverschrijdend vervoer: exclusief tolgelden
De tariefswijzigingen van tolgelden in verschillende landen zijn niet meegenomen in de kostenontwikkeling. In België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Polen en Spanje moet tol of een kilometerheffing betaald worden. Het tarief is veelal afhankelijk van de milieuklasse van de vrachtwagen, soms ook van het aantal assen en het type weg.
Tekort aan chauffeurs: extra kostenstijging
Door krapte op de arbeidsmarkt hebben veel bedrijven te maken met een extra toenamen van de loonkosten door: inhuur van meer uitzendkrachten, hoger verloop van chauffeurs, betaling van extra vergoedingen om chauffeurs in dienst te houden en de extra tijd die het inwerken van nieuw personeel kost. Deze extra kostenstijging is niet opgenomen in de reguliere kostenontwikkeling omdat het van de situatie afhangt of deze wel/niet van toepassing is. Ook is de hoogte van deze extra kostenstijging wisselend. Dit varieert van: niet van toepassing tot circa 10% toename van de loonkosten.
Brexit: gevolgen nog onduidelijk
Het is nog onduidelijk hoe de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er na 29 maart 2019 uit zal zien. Voor veel transportbedrijven is nog niet in te schatten wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn. In ieder geval worden hogere kosten, ingewikkelder en langere douaneprocessen verwacht.
Kostenopbouw per deelmarkt
Het effect van deze afzonderlijke prijsstijgingen op de totale kostprijs is afhankelijk van de deelmarkt en/of het land waarop gereden wordt. Elke deelmarkt heeft zijn eigen kostprijsopbouw: de kostenaandelen per kostenpost. Deze kostprijsopbouw wordt elk jaar bijgesteld, wat leidt tot nieuwe wegingsfactoren. De wegingsfactoren worden vermenigvuldigd met de afzonderlijke prijsveranderingen. De optelling van alle gewogen stijgingen/dalingen levert de totale kostprijs in een bepaalde deelmarkt op. Op deze manier is de verandering van de totale kostprijs berekend voor de zeven landenrelaties in het niet-gespecialiseerd vervoer en de verschillende deelmarkten in het binnenlands vervoer.
Representatieve steekproef
De kostenontwikkelingscijfers zijn een afspiegeling van de situatie per deelmarkt en zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van transportbedrijven per deelmarkt. De kostprijsopbouw van een individueel transportbedrijf wijkt echter altijd wel af van de gemiddelde kostprijsopbouw, waardoor ook de kostprijsverandering van een individueel bedrijf zal afwijken van de gemiddelde kostprijsverandering. De gehanteerde kostprijsopbouw per deelmarkt (2017) staat in het rapport.
Actuele indexcijfers op website
Naast de kostenraming voor het komende jaar, laat de NIWO elk kwartaal op peildata onderzoeken hoe de kostprijs zich daadwerkelijk heeft ontwikkeld. Voor elke deelmarkt wordt een indexcijfer berekend op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Deze kostenindexcijfers maakt de NIWO via de website bekend.
Volledig rapport bestellen
Als u in bezit bent van een (Euro)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg, kunt u kosteloos een digitale versie van het volledige rapport aanvragen bij de NIWO. Stuur een e-mail met daarin uw NIWO-codenummer en/of uw bedrijfsnaam en welk rapport (bijv. 'kostenraming 2019 binnenlands vervoer’ of ‘kostenraming 2019 grensoverschrijdend vervoer') u wilt ontvangen aan info@niwo.nl. Overige geïnteresseerden kunnen het rapport bij Panteia/NEA bestellen via bestel@panteia.nl.
De volledige titels van deze rapporten zijn:
- "Ontwikkeling kostenniveau binnenlands vrachtautovervoer in 2018 en 2019" (oktober 2018)
- "Ontwikkeling kostenniveau grensoverschrijdend vrachtautovervoer in 2018 en 2019" (oktober 2018)
Panteia/NEA geeft ook een engelstalige versie uit van dit rapport. Deze is te bestellen via: bestel@panteia.nl.
- Bent u lid van TLN dan kunt het zelf downloaden: https://www.tln.nl/thema-kostenontwikkelingen/
- Kostenindexcijfers op 1 januari 2019
Kostenontwikkelingen rapport wegvervoer is verschenen
Rijswijk - 14 oktober 2019
Het Panteia rapport kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2019/2020 is op 10 oktober verschenen. De opzet is geheel vernieuwd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten blijven ook gratis beschikbaar voor alle NIWO-vergunninghouders.
Bent u lid van TLN of evofenedex? Dan kunt u het rapport direct bij deze organisaties opvragen. Hiervoor moet u ingelogd zijn met uw leden-login. Indien u geen lid bent van (één van) beide organisaties, maar wel een NIWO-vergunninghouder in het beroepsgoederenvervoer bent, kunt u het rapport opvragen door een mail te sturen naar kostenontwikkelingen@tln.nl of de website van evofenedex te bezoeken. Vermeld in uw bericht aan TLN of evofenedex uw bedrijfsnaam, adres, woonplaats en uw NIWO-codenummer.
********************************************
Wijziging onderzoeken m.i.v. 2019
Rijswijk - september 2019
Het eerstvolgende rapport dat verschijnt zal de kostenrealisatie 2019 en -raming 2020 zijn. Dit rapport staat gepland voor begin oktober. Met ingang van 2019 is de overeenkomst met Panteia (voorheen NEA) gewijzigd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten worden vanaf dit jaar verspreid door TLN en evofenedex. Alle NIWO-vergunninghouders in het beroepsgoederenvervoer over de weg kunnen het rapport gratis opvragen bij deze organisaties.
***************************
ARCHIEF
***************************
Kostenindexcijfers op peildatum 1 januari 2019 (Panteia/NEA)
Rijswijk - maart 2019
Om de kostenontwikkeling in het wegvervoer op de voet te kunnen volgen houdt transportonderzoekbureau Panteia/NEA in opdracht van de NIWO de prijswijzigingen bij van verschillende kostprijsonderdelen. Denk bijvoorbeeld aan lonen, diesel, motorrijtuigenbelasting, voertuigverzekeringen, huisvesting etc. Eens per kwartaal berekent Panteia/NEA de indexcijfers van het totale kostenniveau, door de prijswijzigingen te vermenigvuldigen met de kostenaandelen. Voor de diverse deelmarkten in het grensoverschrijdend en in het binnenlands vervoer verschijnt een aangepast indexcijfer.
Brandstofkostenontwikkeling
Vanwege het grillige verloop van de brandstofkosten, worden de kostenindexcijfers zowel inclusief als exclusief de brandstofkostenontwikkeling weergegeven. In dat geval is de brandstofkostenontwikkeling op 0% gesteld. In de tabel staan de nieuwste indexcijfers per 1-1-2019. De gegevens voor het jaar 2017 zijn op 100 gesteld. Als het indexcijfer op 1-1-2019 108,0 bedraagt, dan wil dat zeggen dat de kosten op die datum 8,0% hoger liggen dan in 2017 het geval was.
Berekeningsmethode totale kostenniveau
De stijging/daling van het totale kostenniveau is berekend door de afzonderlijke prijswijzigingen (deze percentages staan in een tabel in het rapport) te vermenigvuldigen met het aandeel van dat kostprijsonderdeel in de totale kosten. Deze kostenaandelen worden jaarlijks bijgesteld. Het aandeel van de afschrijvingen ligt in de binnenlandse deelmarkt kiepers bijvoorbeeld op 10%. Op peildatum 1-1-2019 t.o.v. 1-1-2018 stegen de afschrijvingskosten met 1,9%, dus dat zorgt voor een kostenstijging in de deelmarkt kiepers van 0,10 x 1,9% = 0,19%.
Download de tabellen met kostenindexcijfers tot en met 1-1-2019
Volledig rapport bestellen
Als u in bezit bent van een (Euro)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg, kunt u kosteloos een digitale versie van het volledige rapport aanvragen bij de NIWO. Stuur een e-mail met daarin uw NIWO-codenummer en/of uw bedrijfsnaam en welk rapport (bijv. 'kostenindexcijfers 1-1-2019') u wilt ontvangen aan info@niwo.nl. Overige geïnteresseerden kunnen het rapport bij Panteia/NEA bestellen via bestel@panteia.nl.
De volledige titels van deze rapporten zijn:
- "Notitie met betrekking tot de kostenontwikkeling in het binnenlands en het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer over de weg tot en met 1-1-2019" (februari 2019)
- Rentabiliteit 2017
Wijziging onderzoeken m.i.v. 2019
Rijswijk - september 2019
Vanaf 2019 zal er geen rentabiliteitsonderzoek meer gedaan worden. Het eerstvolgende rapport dat verschijnt zal de kostenrealisatie 2019 en -raming 2020 zijn. Dit rapport staat gepland voor begin oktober 2019. Met ingang van 2019 is de overeenkomst met Panteia (voorheen NEA) gewijzigd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten worden vanaf dit jaar verspreid door TLN en evofenedex. Alle NIWO-vergunninghouders in het beroepsgoederenvervoer over de weg kunnen het rapport gratis opvragen bij deze organisaties.
***************************
ARCHIEF
***************************
Geen rendementsverbetering wegvervoer in 2017 (Panteia/NEA)
Rijswijk - 2 juli 2018De toename van de loonkosten en de forse dieselprijsstijging drukken de rendementsgroei. De rentabiliteit bij de transport- en logistiekbedrijven, actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg, is in 2017 nauwelijks gewijzigd ten opzichte van 2016. De gemiddelde toename van de kosten lag op een hoger niveau dan de stijging van de opbrengsten. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). De prognose voor 2018 is dat de rentabiliteit nauwelijks veranderd.
Ieder jaar stelt Panteia/NEA, in opdracht van de NIWO, een onderzoek in naar de rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederen-vervoer over de weg. Het doel is het volgen van de economische ontwikkelingen in de wegvervoersector. Onlangs is de nieuwste versie van dit rapport verschenen. De definitieve jaarcijfers worden in de maand juni bekendgemaakt na onderzoek bij meer dan 300 bedrijven. Tegelijkertijd worden de financiële resultaten van het eerste kwartaal alvast geanalyseerd bij een kleinere groep van circa 100 wegtransportondernemingen. Daaruit volgt, dus ook in juni, een eerste verwachting van de rentabiliteit in het lopende jaar. Deze verwachting wordt in december bijgesteld op basis van de financiële resultaten van de eerste drie kwartalen.
Lichte achteruitgang rentabiliteit in 2017
De rentabiliteit is in 2017 iets verslechterd ten opzichte van 2016. De gemiddelde rentabiliteit (exclusief eigen rijders) in het binnenlands vervoer in 2017 komt uit op +0,3%. In 2016 was dit +0,4%. In het grensoverschrijdend vervoer namen de rendementen met gemiddeld 0,2 procentpunt af. Gemiddeld behaalden deze bedrijven een rendement van -2,7% (2016 -2,5%). Er zijn bedrijven die beduidend beter presteren of juist minder ten opzichte van dit gemiddelde. Gespecialiseerde deelmarkten zoals fysieke distributie, koel/vries en tank/bulk noteerden vorig jaar een positief resultaat.
Rentabiliteitsverbetering kleine en grote bedrijven
Een verbetering van de rentabiliteit is waargenomen bij de kleine bedrijven (2 tot 10 voertuigen) en bij de bedrijven met 50 en meer voertuigen. De bedrijven met 10 tot 50 voertuigen zagen een verslechtering van het resultaat.
Stijging opbrengst binnenlands vervoer 5,7%, grensoverschrijdend 4,5%
De opbrengsten in 2017 in het binnenlands vervoer zijn met gemiddeld 5,7% gestegen ten opzichte van 2016. In het grensoverschrijdend vervoer namen de opbrengsten met gemiddeld 4,5% toe. De totale kosten stegen bij de binnenlandse vervoerbedrijven met 5,8% en bij de grensoverschrijdende vervoerders zijn de kosten met 4,7% gestegen. De brandstofkosten per gereden kilometer zijn in 2017 fors gestegen ten opzichte van 2016. Daarnaast zijn de loonkosten flink gestegen.
Toename investeringen in wagenpark en personeel
In 2017 is, ten opzichte van 2016, sprake van een toename van investeringen met betrekking tot het materieel en het personeel. Het wagenpark is bij de overwegend binnenlandse vervoerbedrijven toegenomen met 2,6% en bij de bedrijven die internationaal opereren met 1,3%. Het personeelsbestand kende eveneens een
toename voor beide deelsectoren, binnenlands +3,6%; grensoverschrijdend +2,2%.
Raming 2018: Binnenlands +0,3%, grensoverschrijdend -2,9%
Op basis van gegevens over het eerste kwartaal van 2018 is een raming gemaakt van de rentabiliteit voor dit jaar. Voor 2018 wordt voor het binnenlands vervoer een rentabiliteit geraamd van +0,3% en voor het grensoverschrijdend vervoer -2,9%.
Lichte daling eigen vermogenspositie
De gemiddelde solvabiliteit bij de onderzochte binnenlandse vervoerbedrijven gaf een verslechtering te zien (2017: 26,7%; 2016: 27,6%). Bij de bedrijven die overwegend actief zijn in het grensoverschrijdend vervoer, was de gemiddelde solvabiliteit in 2017 16,6% (2016: 16,9%). Dit betekent een verzwakking van de eigen vermogenspositie.
Verschijningsdatum onderzoeksresultaten
Volledige rapport kosteloos bestellen
Als u in bezit bent van een (Euro)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg, kunt u een digitale versie van de volledige rapporten aanvragen bij de NIWO. Stuur een e-mail met daarin uw NIWO-codenr en/of uw bedrijfsnaam en welk rapport (bijv. renta2017 of renta2018kw1) u wilt ontvangen aan info@niwo.nl.
Overige geïnteresseerden kunnen het rapport bij Panteia/NEA bestellen (bestel@panteia.nl). De volledige titel is: "Rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg 2017 en verwachtingen voor 2018".
- Bestellen
Kostenontwikkelingen rapport wegvervoer is verschenen
Rijswijk - 14 oktober 2019
Het Panteia rapport kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2019/2020 is op 10 oktober verschenen. De opzet is geheel vernieuwd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten bijven ook gratis beschikbaar voor alle NIWO-vergunninghouders.
Bent u lid van TLN of evofenedex? Dan kunt u het rapport direct bij deze organisaties opvragen. Hiervoor moet u ingelogd zijn met uw leden-login. Indien u geen lid bent van (één van) beide organisaties, maar wel een NIWO-vergunninghouder in het beroepsgoederenvervoer bent, kunt u het rapport opvragen door een mail te sturen naar kostenontwikkelingen@tln.nl of de website van evofenedex te bezoeken.
Vermeld in uw bericht aan TLN of evofenedex uw bedrijfsnaam, adres, woonplaats en uw NIWO-codenummer.
**********************************************
Wijziging onderzoeken m.i.v. 2019
Rijswijk - september 2019
Met ingang van 2019 is de overeenkomst met Panteia (voorheen NEA) gewijzigd. De NIWO is niet langer de opdrachtgever, TLN en evofenedex zijn dat. Beide organisaties zijn vertegenwoordigd in de sectorraad van NIWO. De rapporten worden vanaf dit jaar verspreid door TLN en evofenedex. Alle NIWO-vergunninghouders in het beroepsgoederenvervoer over de weg kunnen het rapport gratis opvragen bij deze organisaties.
Het eerstvolgende rapport dat verschijnt zal de kostenrealisatie 2019 en -raming 2020 zijn. Dit rapport staat gepland voor begin oktober 2019.
Overige geïnteresseerden kunnen deze rapporten bij Panteia/NEA bestellen via bestel@panteia.nl
Nieuwsbrieven, meld u nu aan!