Moment geduld a.u.b.
Kwaliteit in transport begint bij de NIWO Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar?
bekijk dan de online versie
NIWO-sticker op vrachtauto of bestelbus
‘Kwaliteit in transport begint bij de NIWO’. Sinds 2012 gebruikt de NIWO dit motto. De (Euro)vergunning staat voor de kwaliteit van de vervoerder die over deze NIWO-vergunning beschikt. Een vergunninghouder voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van deze NIWO-vergunning, voorwaarden die bijdragen aan een goede kwaliteit van de transportsector. En daar mogen ze best een beetje trots op zijn. In elk geval is de NIWO het!
 
Het is tegen deze achtergrond dat de NIWO alle vergunninghouders (wegvervoer) de komende weken een aantal stickers toestuurt. Een grotere sticker om achterop de vracht- en/of bestelauto(’s) te plakken en een kleine om aan de binnenzijde van de zijruit bij de bestuurdersstoel te plakken. Zo is voor iedereen, en in elk geval voor de opdrachtgever, duidelijk zichtbaar dat de onderneming over de juiste papieren beschikt.
 
Het zou mooi zijn als de stickers veel gebruikt gaan worden, zeker door bedrijven die in de koerierssector werkzaam zijn. Juist in dit deel van de vervoersmarkt zijn te veel bedrijven ten onrechte niet in bezit van een NIWO-vergunning. Vergunninghouders in de koerierssector kunnen zich met de stickers op de auto onderscheiden en dat zal de grote opdrachtgevers - die immers uitsluitend met NIWO-vergunninghouders zaken willen doen - niet ontgaan! Juridisch hebben de stickers overigens geen betekenis. Een chauffeur moet onderweg een geldig NIWO-vergunningbewijs (de gewaarmerkte kopie) kunnen tonen aan de controlerende beambten. Lees meer...
Terugsturen ongebruikte vergunningbewijzen
Per vergunningbewijs (wegvervoer) dat in uw bezit is, betaalt u een heffing van € 11,85 per halfjaar aan de NIWO. Het te factureren bedrag wordt berekend op 1 januari en op 1 juli. Stuurt u ongebruikte vergunningbewijzen retour voor de heffingsdatum, dan tellen ze niet mee bij de berekening van de eerstvolgende heffing.

​​​​​​​Op het NIWO ondernemersloket kunt u nagaan hoeveel geldige vergunningbewijzen een bedrijf in bezit heeft.
Kijk op NIWO-ondernemersloket -> Index: Zoek vergunninghouders.  
​​​​​​​
Digitaal aanvragen = makkelijk en snel
Bijna 50% van de aanvragen en verlengingen voor de Eurovergunning wordt online ingediend. Ervaar nu ook het gemak van het online indienen van een aanvraag van een vergunning, het doorgeven van een adreswijziging, het bestellen van extra vergunningbewijzen, ritmachtigingen en andere producten.
Op het ondernemersloket doorloopt u een online vragenformulier. Mocht u de aanvraag tussentijds willen opslaan, dan kan dat. Op een later moment kunt u verder gaan met de aanvraag, zo houdt u alles in eigen hand. In de laatste stappen kunt u online betalen en pas als u op 'Indienen' klikt wordt de aanvraag aan de NIWO verzonden. Ook zonder iets aan te vragen kunt u een kijkje nemen. Op uw persoonlijke pagina ziet u uw huidige vergunning en/of uw VIHB-registratie staan.  ondernemersloket.niwo.nl

Identificatie 
U moet inloggen met eHerkenning, dit is gekoppeld aan uw Kamer van Koophandel nummer. U ziet direct uw bedrijfsgegevens, zoals deze bij de Kamer van Koophandel staan vermeld. Het is belangrijk dat deze gegevens correct zijn, omdat de NIWO uitsluitend werkt met uw naam- en adresgegevens van de Kamer van Koophandel. Dit is namelijk de basisregistratie voor bedrijven.  ​​​​​​​

eHerkenning aanvragen
 eHerkenning is voor ondernemers, wat DigiD voor burgers is. U kunt bij diverse overheidsinstanties met 1 gebruikersnaam/wachtwoord inloggen. Dat is handig, veilig en betrouwbaar. Er bestaan verschillende veiligheidsniveaus voor eHerkenning. Voor de NIWO volstaat niveau 1 (EH1). Kijk voor meer informatie op:   ondernemersloket.niwo.nl
Rechtsvormwijziging en de gevolgen voor uw vergunning
Het gebeurt regelmatig dat een onderneming van rechtsvorm wijzigt. Bijvoorbeeld van vennootschap onder firma naar eenmanszaak, omdat er een vennoot met pensioen gaat of komt te overlijden. Een dergelijke wijziging betekent bij de Kamer van Koophandel dat er een nieuwe onderneming met een nieuw KvK-nummer wordt ingeschreven en dat de oude onderneming wordt uitgeschreven. Deze nieuwe onderneming moet bij de NIWO een nieuwe Eurovergunning en/of VIHB-registratie aanvragen.

Om te voorkomen dat u zonder vergunning komt te zitten, adviseren wij u om de procedure van in- en uitschrijving bij de Kamer van Koophandel los van elkaar te doen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat het oude bedrijf niet direct bij de Kamer van Koophandel wordt uitgeschreven. U moet dus niet kiezen voor het wijzigen van de rechtsvorm door middel van het voortzetten van de ondernemingsactiviteiten.

Stap 1. U schrijft de nieuwe onderneming in bij de Kamer van Koophandel.
Stap 2. U vraagt een vergunning voor de nieuwe onderneming aan bij de NIWO.
Stap 3. Zodra de vergunning aan de nieuwe onderneming is verleend, kunt u de oude onderneming laten uitschrijven bij de KvK.
Stap 4. Vergeet niet dat u de vergunning en -bewijzen van de oude onderneming binnen één week aan de NIWO moet retourneren.
Brexit
Het is voor iedereen lastig dat de onzekerheid over de Brexit voortduurt. In april j.l. hebben de 27 EU-landen en de Britse regering besloten de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2019. De NIWO volgt de ontwikkelingen nog steeds nauwgezet, zodat we -net zoals rond 29 maart j.l.- alles op alles kunnen zetten om de problemen bij een Brexit voor de vergunninghouders zo veel als mogelijk te beperken.
Lees meer op: ​​​​​​​ www.niwo.nl/brexit
ENGLISH: your email address for this newsletter
You are receiving this NIWO newsletter (only in dutch language) on this email address. If you do not wish to receive this newsletter, you can unsubscribe by clicking the link below called: 'afmelden'. You can find this link on the right bottom of each NIWO-newsletter. 
Meer nieuws?
Volg de actuele berichten op de NIWO-website. Nieuws -> Berichten
Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief, ga dan naar:  www.niwo.nl/nieuwsbrief

www.niwo.nl    ondernemersloket.niwo.nl    T 070 - 3992011    E info@niwo.nl 
afmelden