Moment geduld a.u.b.
Kwaliteit in transport begint bij de NIWO Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar?
bekijk dan de online versie
Bent u vervoerder op Engeland?
Op vrijdag 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie: de Brexit is dan een feit. Vanaf dat moment vormen de verbindingen met het VK, zoals de zeehavens en ferry’s, een buitengrens van de EU. De kiezers in het VK hebben zich op 23 juni 2016 in een referendum uitgesproken om de Europese Unie (EU) te verlaten. De onderhandelingen over de uittreding (Brexit) zijn nog bezig. Waarschijnlijk wordt pas aan het einde van het jaar meer duidelijk.

Voor de transportsector is de relatie met het VK van groot belang. Het VK is voor Nederland het vierde exportland, na Duitsland, België en Frankrijk. Vele NIWO-vergunninghouders vervoeren bloemen, planten, levensmiddelen en bijvoorbeeld ook verf, communicatiemiddelen, machines en auto-onderdelen naar het VK. De meeste vervoerders hebben nog nooit te maken gehad met formaliteiten die horen bij vervoer van goederen naar een land buiten de EU.

De gevolgen van de Brexit voor transport van en naar het VK zijn nu nog onbekend. Worden er goede afspraken tussen de EU en het VK gemaakt, dan kunnen ze beperkt blijven. Als er echter geen afspraak (no-deal) komt of niet op tijd, dan zijn de gevolgen het grootst. Vele overheidsorganisaties bereiden zich nu voor op zo’n no-deal-Brexit. Zo ook de NIWO.

Op het terrein van de NIWO gaat het dan in elk geval om het gebruik van ritmachtigingen en/of CEMT-vergunningen voor vervoer op het VK. De Eurovergunning geldt immers niet voor vervoer buiten de Europese Unie. Mogelijk gaat het ook om het vrijwillig gebruiken van TIR-carnets.  

Meld u aan als VK-vervoerder: brexit@niwo.nl 
De NIWO komt graag specifiek in contact met NIWO-vergunninghouders die goederen vervoeren naar en vanuit Groot-Brittannië en/of Noord-Ierland (VK). Vriendelijk vragen wij VK-vervoerders om zich te melden bij de NIWO, door een mail te sturen aan brexit@niwo.nl. Wij willen u graag gericht voorzien van informatie en/of vragen aan u kunnen stellen. De NIWO wil bijvoorbeeld weten om hoeveel ritten van/naar het VK het globaal gaat. En hoe VK-vervoerders het gebruik van TIR-carnets beoordelen, als mogelijkheid om het ‘leed’ op het terrein van de douaneverplichtingen enigszins te verlichten. (zie ook: NIWO-nieuwsbericht van 24 augustus 2018). De NIWO garandeert dat alle gegevens volledig vertrouwelijk worden behandeld en zonder toestemming niet worden vrijgegeven, een en ander overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Lees actuele ontwikkelingen op:   www.niwo.nl/brexit
Uitnodiging Brexit stakeholders bijeenkomst
De NIWO staat in nauw contact met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Namens dit ministerie nodigen wij vervoerders op het Verenigd Koninkrijk uit voor een Brexit stakeholdersbijeenkomst op: 

Dinsdag 23 oktober 2018 van 13.00 tot 16.00 uur
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Congrescentrum zaal 02.D.075, Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag
 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane gaan met u in gesprek. De Taskforce Brexit gaat in op de laatste stand van zaken in de onderhandelingen, na de Europese Raad van 18 en 19 oktober. Aansluitend vindt een netwerkborrel plaats.

Programma
12.30 - 13.00 uur - Inloop
13.00 - 13.05 uur - Opening door Rem Korteweg - Instituut Clingendael
13.05 - 13.15 uur - Welkom door Jan Hendrik Dronkers, ministerie van IenW
13.15 - 14.00 uur - Vraaggesprek onder leiding van Rem Korteweg met Jan Hendrik Dronkers, Marlouke Durville (Coördinatie Eenheid Contingency/Preparedness) en Eduard Dame (Taskforce VK)
14.00 - 14.45 uur - Wat gebeurt er aan de grens?’ - panel met Hillefien Strijland (ministerie van LNV), Roel van ’t Veld (Douane) en Marty van Pelt (Portbase)
14.45 - 15.00 uur - Pauze
15.00 - 15.45 uur - ‘Hoe bereidt u zich voor op cliff edge?’ - panel met Marcel van der Vlugt (Stena Line), Marcus Post (DailyFresh Logistics)
15.45 - 16.00 uur - Wrap-up door Rem Korteweg en Peter Díez
16.00 uur - Borrel

Aanmelding
U kunt zich voor deze bijeenkomst per e-mail aanmelden via brexit@minienm.nl liefst voor 16 oktober aanstaande.
 Klik hier voor meer informatie
 
ENGLISH: your email address for this newsletter
You are receiving this NIWO newsletter (only in Dutch) on this email address. If you do not wish to receive this newsletter, you can unsubscribe by clicking the link below called: 'afmelden'. You can find this link on the right bottom of every NIWO-newsletter. 
Meer nieuws?
Volg de actuele berichten op de NIWO-website. Nieuws -> Berichten
Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief, ga dan naar:  www.niwo.nl/nieuwsbrief

www.niwo.nl    ondernemersloket.niwo.nl    T 070 - 3992011    E info@niwo.nl 
afmelden